Proizvodi
Nazad na proizvode

„Retro“ je u modi

Kada želimo pažljivo da se posvetimo uređenju enterijera doma, pred velikom smo dilemom koja se tiče odabira stila koji nam najviše odgovara.

Ono što je zajedničko svim stilovima u uređenju enterijera je da imaju svoje osobenosti i jasne karakteristike, manje ili više striktna pravila, pa ih možemo birati, osim po vizuelnoj privlačnosti i po tome kako se serigidnosti određenih stilova uopšte uklapaju u naš senzibilitet.

Retro stil je u modi, a slobodno možemo reći da oni koji se za njega opredele i uživaju u onome što pruža, osećaju njegove benefite i ne napuštaju ga lako. „Retro“ datira iz prošlog veka, iz perioda posle Drugog svetskog rata, 1950-ih, 60-ih, 70-ih godina, i one se uzimaju kao godine začetka ovog stila, kada su ljudi posle teških ratnih godina želeli da povrate svoj mir kroz toplinu doma. Ipak neke jasnije definicije u svetu dizajna enterijera koriste se od 1972. godine i stil se od tada opisuje određenim modelima, motivima, tehnikama i materijalima.

„Retro“ je u modi

Retro stil voli boje i možemo ga okarakterisati paletama sjanih ili zamućenih neutralnih nijansi, kao i intenzivnijim „pantone“ nijansama, koje su izuzetno popularne u savremenim trendovima. Jedna od omiljenih boja u enterijeru, a koja se uklapa u Retro stil je nijansa žute „pantone fusion gold“ kao na primeru fotelje G01. Uz detalje poput tamnijih zidova sa sitnijim geometrijskim printom i izuzetno poželjnom kombinacijom sa elementima drveta, čini ambijent koji je odličan primer Retro stila.

„Retro“ je u modi

Sličan primer je i ambijent sa foteljom ZURICH koja svojom plavom bojom, ali i dizajnom predstavlja sjajnog predstavnika Retro stila. Pored drveta i raznih drvo dekora koje smo već pomenuli,  ovaj stil voli knjige i uvek im ostavlja prostora, čak i kada su (samo naizgled) nemarno odložene pored fotelje za čitanje. Knjige su simbol znanja i intelektualnih potencijala koji su se od 50-ih i 60-ih godina vraćali kao vrednosti koje su se uklapale u dom i mir porodičnog okruženja.

Paterni u ambijentima Retro stila ne moraju biti vezani za zidove. Odlično mesto im je i na tepisima, jastučićima i raznim prostirkama, a posebnu draž ovom stilu daju i retro linije komada nameštaja, kao što je slučaj sa klub stolom JESSICA.

„Retro“ je u modi

Trpezarijski prostor nije teško opremiti u Retro stilu, jer je izbor trpezarijskog nameštaja zasnovan na njegovim karakteristikama izuzetno dostupan u trenutnim trendovima. Retro linije, materijali, boje i printovi mogu se odlično videti na primeru trpezarije koju čini kombinacija trpezarijskog stola M21F trpezarijskih stolica G504. Ambijent je obogaćen još jednim detaljem koji Retro stil voli, a to su umetničke slike sa motivima koji podsećaju na mirna vremena i izazivaju osećanja ljubavi, mira i pripadanja, koja su svakoj porodici i svakom domu potrebna.

Kombinovanje modernog nameštaja sa retro komadima koji u nama bude nostalgične emocije, kao i vraćanje dekorativnim predmetima koji podsećaju na neka davna vremena i na neke možda zaboravljene vrednosti, za dizajnere enterijera, ali i za sve nas koji volimo da se oprobamo u uređenju doma, pravi je izazov. Sa Retro stilom je u trendove dizajna enterijera ušao sjaj prošlosti i omogućio nam da autentično doživimo koliko može biti pročišćujuće za nas da promenimo perspektivu i nešto „staro“ sagledamo kroz prizmu novih shvatanja, iskustvo i emocije doživljenog, ali i svega onoga što želimo za dane buduće.

+ Share
this post

 

PREPORUKA

Moderni klub stolovi za osveženje dnevnog boravka

Moderni klub stolovi za osveženje dnevnog boravka

Važna komponenta dnevnog boravka koja daje jedinstvenost prostoru,…
Trpezarija za moderne enterijere

Trpezarija za moderne enterijere

Raznovrsnost u izboru nameštaja za uređenje doma može ponekad biti i…
Funkcionalne i komforne sofe za moderne ambijente

Funkcionalne i komforne sofe za moderne ambijente

Dnevni boravak jedna je od najvažnijih prostorija u domu i zahteva…
Kolekcija BRETAGNA – Vanvremenska zelena za moderan enterijer

Kolekcija BRETAGNA – Vanvremenska zelena za moderan enterijer

Nijansa koja u enterijeru deluje smirujuće i asocijacija je na mir i…
Neodoljiva nota rustike u vašem domu

Neodoljiva nota rustike u vašem domu

Rustični dizajn enterijera predstavlja topao i ležeran stil i…

Pratite nas

Trenutna verzija Vašeg pretraživača ne podržava sajt formaideale.rs

Potrebno je instalirati najnoviju verziju pretraživača.

Na zvaničnim sajtovima možete potražiti najnoviju verziju pretraživača.

edge chrome firefox safari
Pridružite se našem Viber kanalu

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje usluga u skladu sa Politikom privatnosti. Nastavkom korišćenja našeg sajta, slažete se sa upotrebom kolačića.

Slažem se