Proizvodi
Nazad na proizvode

Osvežite energiju doma novim paternima i teksturama

Prostor koji ima dosta boja, neutralnih i intezivnih, kontrasnih i sličnih, sa odličnim odabirom nameštaja i dekorativnih predmeta, može ostaviti utisak jednoličnosti i nedostatka energije, koje u prostor unose paterni i teksture.

Dinamika u enterijeru nije ništa drugo do sinergija boja, oblika, paterna i tekstura, a ona je potrebna svakom stilizovanom ambijentu.

U savremenom dizajnu enterijera reč „pattern“ je postala nezaobilazna, a kada govorimo o paternu mislimo zapravo da obrazac ponavljanja nekog grafičkog prikaza, šare ili oblika. Paterni se najčešće primenjuju na zidnim oblogama, pločicama, tepisima, ali i ostalim predmetima u domu, poput prostirki, jastučića, zavesa, ali i raznim vrstama dekoracije. On utiče i na stil uređenja, definiše površine i dodaje vizuelni efekat prostoru, pa ga je važno uvek imati na umu.

Ono što neretko pravi zabunu je mešanje pojmova patern i tekstura, pa je važno znati razliku između njih. Kako smo već naveli glavne karakteristike paterna, važno je znati da se pojam tekstura odnosi na vrstu materijala, ali i na kvalitet površine, da li je glatka ili gruba, reljefna ili ravna, sjajna ili mat.

Osvežite energiju doma novim paternima i teksturama

Sa paternom i teksturama u enterijeru se svakako možete igrati. Tekstura je veoma važan element u prostoru i na nju veoma utiče svetlost - direktno svetlo će je istaknuti, dok će difuzno svetlo ublažiti njen efekat. Savet je da koristite sjajne reflektujuće teksture u ambijentu kome je potrebno više svetlosti, a tamnije i mat tamo gde je svetlost veoma izražena.

Ukoliko želite da postignete efekat veće visine, pokušajte sa paternom. Predlog dizajnera enterijera je da odaberete tapete i tkanine sa vertikalnim naglaskom na dizajnu, a kako biste vizuelno povećali dužinu prostora koristite horizontalne teksture. Najbolje je da koristite dezene velikih razmera na velikim površinama i manje šare na manjim zidovima.

Primer kako kobinovati tekstura na zidu može biti upravo dodavanje zidnih polica, poput zidne police VKS-80029M u kombinaciji metala i drveta, a koja je odlična je za postavljanje knjiga, dekorativnih elemenata ili čak saksije sa cvećem. Kako biste izrazili dinamiku u prostoru, možete je kombinovati sa zidnom policom VKS – 80027M u obliku obrnutog trougla, tako da dobijete i više korisnog prostora, ali i vizuelni efekat koji doprinosi celokupnom ambijentu.

Odličan dodatak ambijentu dnevnog boravka je i klub sto PICO u kombinaciji dekora artisan hrasta i crnog drveta, različitih završnih obrada, svojim izgledom će doprineti da vaš dom bude opremljen po najnovijim enterijerskim standardima. Vertikalna pregrada koju poseduje odlična je za odlaganje časopisa ili knjiga, tako da možete maksimalno da iskoristite prostor.

Osvežite energiju doma novim paternima i teksturama

Budite pažljivi pri odabiru paterna i kombinacija boja za zid, a veoma je važna i tekstura nameštaja. S obzirom na to da dolazite u kontakt sa teksturom, verujemo da će vam biti prijatan „kraljevski“ osećaj prelaženja rukom preko hladnog, mermernog stola, dok će ručak za trpezarijskim stolom od rustičnog drvo dekora ili opuštanje u mekanoj sofi od somota, doprineti osećaju topline. Svakako nije cilj da ispunite prostor velikim brojem različitih tekstura, već da to bude izbalansiran odabir koji će doneti novu energiju koja vam je potrebna, a ujedno i osvežiti ambijent.

Kao akcentni komad dnevnog boravka možete odabrati ležaj BOJANA u zelenom štofu, uz koji se odlično slaže tabure BRIŽ. Kao dekoraciju, na ležaj možete da postavite jastuke sa smelim paternima i različitih tekstura.

Osvežite energiju doma novim paternima i teksturama

Materijali kao što su juta ili vuna su odličan način za dodavanje teksture u prostor, što možete učiniti putem tepiha, a odličan dodatak prostoru su i pleteni taburei. Boju navedenih elemenata svakako uklopite sa ostatkom prostorije.

Ležaj Marbo svojim savremenim dizajnom odlično će se uklopiti u ambijent, a dobrim odabirom mekih jastučića, različitih tekstura, stvorićete efekat dodatne udobnosti.

Meke tkanine, poput somota ili pamuka na sofama ili prostirke od veštačkog krzna preko tvrdih podova biće praktični dodaci, ali i odlična dekoracija za svaki ambijent.

Ono što dizajneri ističu je da budete oprezni pri upotrebi paterna i tekstura, jer njihovo kombinovanje je ipak posebna oblast kojoj su enterijeristi posvećeni, te od njih uvek možete dobiti dobar savet. Posebno je važno obratiti pažnju na njihovu zastupljenosti u enterijeru, jer su manje površine sa paternom ili sitniji elementi drugačije teksture, generalno bolji izbor, kako ne bismo otišli u krajnost u kojoj je previše ove vrste slojevitosti u ambijentu.

Nadamo se da su vam saveti koje smo podelili sa vama bili značajni i da ste dobili inspiraciju da se oprobate sa kombinacijama paterna i tekstura u vašem domu. Kako smo i naveli, najvažnije je da uspostavite pravi balans i onda će to sigurno biti pravi odabir za novu energiju u vašem prostoru.

+ Share
this post

 

PREPORUKA

Mali prostori, velike ideje!

Mali prostori, velike ideje!

Uređenje enterijera manjih prostornih performansi može da bude izazov,…
Komode u nežnom kašmir dekoru za autentične, moderne domove

Komode u nežnom kašmir dekoru za autentične, moderne domove

U današnjem svetu gde je funkcionalnost podjednako važna kao i…
Savršen sklad estetike i praktičnosti u vašoj kuhinji

Savršen sklad estetike i praktičnosti u vašoj kuhinji

Kada bi trebalo da odaberemo omiljenu prostoriju za uživanje u domu,…
Sistem elemenata MAYENNE - Crni detalji drvo dekora za moderne ambijente

Sistem elemenata MAYENNE - Crni detalji drvo dekora za moderne ambijente

U svetu dizajna enterijera, svaki detalj ima moć da transformiše…
Fotelje sa stilom - Više od udobnosti

Fotelje sa stilom - Više od udobnosti

U zavisnosti od toga da li birate moderno dizajnirane ili klasične…

Pratite nas

Trenutna verzija Vašeg pretraživača ne podržava sajt formaideale.rs

Potrebno je instalirati najnoviju verziju pretraživača.

Na zvaničnim sajtovima možete potražiti najnoviju verziju pretraživača.

edge chrome firefox safari
Pridružite se našem Viber kanalu

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje usluga u skladu sa Politikom privatnosti. Nastavkom korišćenja našeg sajta, slažete se sa upotrebom kolačića.

Slažem se