Proizvodi
Nazad na proizvode

Eklektični stil - spoj nespojivog

Prijatnost boravka u ambijentima doma često se meri izborom stila za koji se opredelimo prilikom njegovog uređivanja. U svetu dizajna enterijera postoji veliki broj stilova i svaki od njih ima svoje specifičnosti koje nekome odgovaraju, a nekome ne.

Eklektični stil u dizajnu enterijera, koji potiče s kraja 19. i početka 20. veka, naziv je dobio od grčke reči „eklektikós“ sa značenjem „odabrati najbolje“, pa nas i samo poreklo reči dovodi do zaključka da odabrati eklektičan stil znači birati najbolje iz više stilova. U ovom dizajnerskom stilu važno je za osnovu uzeti jedan dominantan stil, a onda mu prema ličnom afinitetu dodati elemente još jednog ili dva stila, kako ne bismo dobili efekat prenatrpanosti i neukusa.

Eklektični stil - spoj nespojivog

Ono što takođe eklektični stil čini posebnim je da u ovom stilu ne znači da je dozvoljeno odbaciti sva pravila, već se nekih treba držati kako bismo postigli pravi efekat. Važna pravila na koja nam dizajneri skreću pažnju su izbor boja, paterna, tekstura, zidne galerije kao važni segmenti, a tu su naravno i neizostavne sobne biljke.

Paleta boja može da varira, ali je važno odabrati dominantnu boju, a onda kroz sitnije detalje dodavati još boja. Zidovi u eklektičnom enterijeru su svetli, a preporučljivo je da se koristi jedna dodatna neutralna boja kao povezujuća za ambijent. Naši dizajneri su se opredelili za izbor „pantone“ plavih nijansi i drvo dekora, a kao odličnu poveznicu su koristili elemente u beloj boji koja je dozvolila da se krupniji komadi nameštaja istaknu. Takav je primer ambijent sa foteljom ZURICH u kome su zadovoljene sve smernice ovog stila - od boje zidova, preko paterna, tekstura, dodatka toplog drvo dekora, ali i dekoracija u vidu zidne galerije i ostalih praktičnih dodataka u bojama.

Eklektični stil - spoj nespojivog

Drvo dekor je neophodan balans i takođe povezujući momenat u eklektičnom ambijentu, jer je jako važno ostvariti koheziju između poda i komada nameštaja. Komoda SARDINIA 3K4F je idelan izbor koji predstavlja upliv industrijskog stila u retro stil koji je u osnovi eklektičnih enterijera koje su izabrali naši dizajneri enterijera. Pored toga što je izuzetno praktičan komad nameštaja, ovakva komoda ostavlja slobodan prostor na zidu iznad za pozicioniranje „dominantnog“ detalja, kao i galerije slika čime se ističe poseban, artistički, deo u ambijentu.

Eklektični stil - spoj nespojivog

Ukoliko imamo bele ili izuzetno svetle podove, beli drvo dekor je ona poveznica koja nam je potrebna. Naši dizajneri su odabrali kombinaciju otvorenih polica MAURO, poput veće police MAURO (MXXR431) i manjih polica MAURO (MXXR331) iznad kojih se može formirati zidna galerija koja će biti estetski akcenat ambijenta. No ipak, ono što svakako najviše privlači pažnju je ležaj GARDA, koji svojim odlikama retro stila, čini okosnicu prikazanog eklektičnog ambijenta, jer samo svojom pojavnošću daje lični pečat prostoru. Dekorativni jastučići različitih paterna, boja i tekstura, razbijaju koloritnu jednolikost i doprinose razvijanju odlika stila.

Eklektični stil - spoj nespojivog

U isti ambijent se može uvesti i radni deo prostora, za koji je izuzetno važno da isprati neutralnost belog drvo dekora, poput kompjuter stola LEO, koji ne zauzima previše prostora, ali ima funkcionalnu ulogu u ambijentu i ne narušava karakteristike stila. Čak i crna kancelarijska stolica, poput kancelarijske stolice NF-905, odlično je uklopiva, jer je dizajnerski izbalansirana između retro i modernog stila.

Kao i svi ostali stilovi i eklektični stil ima svoje obožavaoce i zagovornike, a definitivno predstavlja jedan od istaknutih savremenih stilova u dizajnu enterijera, jer nam daje više slobode u kreiranju našeg životnog prostora. Možda sputani nekim strogim spoljašnjim pravilima, vremenom sve više imamo potrebu da se oslobađamo unutar sebe, a onda i za ispoljavanje naše autentičnosti nema boljeg mesta i načina nego kroz uređenje našeg doma u kome nalazimo mir i utočište. Eklektični stil u uređenju enterijera nam je „vetar u leđa“ da budemo ono što jesmo, na način na koji nam prija.

+ Share
this post

 

PREPORUKA

Bele komode – Spoj funkcionalnosti i elegancije

Bele komode – Spoj funkcionalnosti i elegancije

Odabir komode za dom može biti izuzetno težak zadatak, posebno ako…
Plava sofa kao centar pažnje atraktivnog enterijera

Plava sofa kao centar pažnje atraktivnog enterijera

Komad nameštaja u nekoj intezivnijoj i atraktivnoj boji unosi veliku…
Moderan dom uz atraktivni drvo dekor kolekcije PORTO

Moderan dom uz atraktivni drvo dekor kolekcije PORTO

Nameštaj u drvo dekoru predstavlja jednu od vanvremenskih, pa tako i…
Moderni klub stolovi za osveženje dnevnog boravka

Moderni klub stolovi za osveženje dnevnog boravka

Važna komponenta dnevnog boravka koja daje jedinstvenost prostoru,…
Trpezarija za moderne enterijere

Trpezarija za moderne enterijere

Raznovrsnost u izboru nameštaja za uređenje doma može ponekad biti i…

Pratite nas

Trenutna verzija Vašeg pretraživača ne podržava sajt formaideale.rs

Potrebno je instalirati najnoviju verziju pretraživača.

Na zvaničnim sajtovima možete potražiti najnoviju verziju pretraživača.

edge chrome firefox safari
Pridružite se našem Viber kanalu

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje usluga u skladu sa Politikom privatnosti. Nastavkom korišćenja našeg sajta, slažete se sa upotrebom kolačića.

Slažem se