Proizvodi
Nazad na proizvode

Asimetrija kao osveženje u dizajnu enterijera

Trendovi su važan deo dizajna enterijera, ali pre svega, neophodno je znati i razumeti osnove dizajna. Upravo zbog toga ćemo vam pokazati osnove asimetrije i zašto je ona ključna komponenta dizajna u našim domovima.

Sigurni smo da ćete, nakon saveta koje delimo sa vama, biti spremni da unesete asimetriju u vaš dom.

Asimetrija je vrsta ravnoteže koja se često koristi u dizajnu. Dobija se ponavljanjem sličnih oblika, linija i boja, ali nema tačnog dupliranja ili ogledanja po zamišljenoj osi. Umesto uniformisanog izgleda reda koji donosi simetrija, asimetrija pruža ambijentu dinamičniji i neformalniji izgled.

Asimetrija kao osveženje u dizajnu enterijera

Asimetrijom u ambijentu postići ćete opušteniju atmosferu, jer različiti elementi zajedno rade na stvaranju ravnoteže. Jedan od dobrih primera je ambijent sa francuskim ležajem LOZANA, sa tapaciranim ramom i uzglavljem, pored kojeg smo umesto noćnih ormarića postavili klub sto BJ-9395 modernog dizajna čija metalna konstrukcija čini protivtežu mekom tapaciru. Ravnotežu ćemo postići postavljanjem stolice ili fotelje sa jedne strane, poput fotelje NEW YORK, koja će svakako osvežiti ambijent. Zidna dekoracija takođe može da utiče na asimetriju dizajna, pa smo tako iznad kreveta postavili okrugla ogledala različitih dimenzija.

Ravnotežu u prostoru možete postići i različitim visinama predmeta, a asimetrični elementi su dobar način da njima skrenete pažnju na karakteristike dizajna. Asimetrični dizajn se često favorizuje u prostorijama kao što su porodične sobe i prostor za ručavanje.

Uvek imajte fokusnu tačku ako je asimetrija na nekom velikom predmetu, poput kamina, vitrine ili kauča, i izgradite ostatak svog dizajna oko njega. Vitrina ENZO 2K VS1 125 može biti odlična fokusna tačka, na koju ćete postaviti i dekorativne predmete, radi postizanja asimetrije. Komadi koji bi u ambijentu bili odličan dodatak zbog svoje manje visine su TV polica ENZO TV 150 iz istoimene kolekcije, kao i fotelja BARSELONA. Dodavanjem i malo više podne lampe, dobili smo asimetričnu kompoziciju sličnih visina.

Asimetrija kao osveženje u dizajnu enterijera

Ponekad je za postizanje asimetrije dovoljno čak i nagnuti stolicu pod uglom. Možete ležerno postaviti predmete po prostoriji, ali tako da bude izbalansirano, ne i preterano.

Raspoređivanje predmeta u neparnim brojevima je odličan način za korišćenje asimetričnog dizajna, ključno je samo da uključite nekoliko zajedničkih niti kako biste pomogli da se sve poveže. Ponavljajući elementi sa sličnim bojama, linijama i oblicima su pravi način.

Lep trpezarijski ambijent čini trpezarijski sto MAX S kao akcentni komad, a stolice koje možete kombinovati uz njega su trpezarijske stolice G603 u roze štofu sa drvenim nogarima, ili trpezarijska stolica PS-802 koja je istovremeno i funkcionalna i udobna. Kako bi sto dobio asimetričnu notu, stolice su postavljene sa 3 strane umesto na 4 strane, a korišćena je i kombinacija pomenuta dva modela.

Asimetrija kao osveženje u dizajnu enterijera

Vitrina MOLISE 2K VS2, u kombinaciji artisan hrasta i belog bojenog stakla, kao i zidna polica VKS-80043 i zidna polica VKS-80049 izuzetno su praktično i dekorativno rešenje za uređenje modernog ambijenta i mogu poslužiti za odlaganje brojnih sitnica i dekoracije. Umesto kačenja zidnih polica sa obe strane vitrine, odlučili smo se da one budu sa jedne strane, a dodatnu asimetriju smo dobili njihovom  dijagonalnom postavkom.

Previše simetrije u uređenju doma ponekada može biti dosadno, pa čak i malo bezlično, pa je zbog toga dobro uzeti u obzir asimetriju kao vodeći princip u dizajniranju doma. Ona nudi razigranost, ravnotežu, kreativnost i zasigurno će dom učiniti opuštenijim i ugodnijim za maksimalno uživanje.

+ Share
this post

 

PREPORUKA

Praktični kreveti za modernu spavaću sobu

Praktični kreveti za modernu spavaću sobu

Spavaća soba za sve nas predstavlja oazu mira i odmora nakon napornog…
Jednostavnim linijama do elegancije enterijera

Jednostavnim linijama do elegancije enterijera

Moderan i elegantan dizajn enterijera karakteriše sveden izgled, a…
Predsoblje - Ogledalo idealnog doma

Predsoblje - Ogledalo idealnog doma

Predsoblje je prostor u domu koji je zaslužan za prvi utisak svih koji…
Praktične komode za moderan enterijer

Praktične komode za moderan enterijer

Komad nameštaja koji je nepogrešivi izbor za kombinaciju…
Saveti i trikovi za uređenje idealnog jesenjeg enterijera

Saveti i trikovi za uređenje idealnog jesenjeg enterijera

Jesen donosi razne nove trendove, a neke od njih možete ispratiti i…

Pratite nas

Trenutna verzija Vašeg pretraživača ne podržava sajt formaideale.rs

Potrebno je instalirati najnoviju verziju pretraživača.

Na zvaničnim sajtovima možete potražiti najnoviju verziju pretraživača.

edge chrome firefox safari
Pridružite se našem Viber kanalu

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje usluga u skladu sa Politikom privatnosti. Nastavkom korišćenja našeg sajta, slažete se sa upotrebom kolačića.

Slažem se