Nije sve crno-belo, nešto je i sivo

Nije sve crno-belo, nešto je i sivo

Kada govorimo o monohromatskim ambijentima doslovno mislimo na jednobojne ambijente, što samo poreklo reči „monohromatski" i znači. Iako smo već govorili o belim ambijenatima u jednom od prethodnih blogova, kao i o nijansiranju bele u prostoru, zadržaćemo se malo na jednobojnim enterijerima drugih boja.

Monohromatski stil je jedan od vodećih trendova u dizajnu enterijera nekoliko godina unazad. Glavna odlika ovog stila jeste vraćanje osnovama, jednostavnim formama, bez komplikovanih detalja, ili kako se to u svetu enterijerista kaže „back to basicks".Iako je veliki spektar boja koje se mogu odabrati za osnovnu, tu jednu boju u monohromatskom enterijeru, po savetu dizajnera enterijera Forma Ideale odlučili smo da se posvetimo sivim enterijerima. Razlog tome, pored velike pristupačnosti nameštaju ove boje, jeste i sloboda koju nam siva boja u ambijentima daje da se poigramo nekim dekorativnim detaljima.

Kao što smo i napomenuli, jednostavne forme su važne, a jedan od primera izuzetno privlačne estetike, a ipak jednostavne forme je fotelja CUBA, koja je izuzetan komad nameštaja za akcentovanje u većem prostoru. Sivi podovi, zidovi svetlo sive nijanse, kao i siva fotelja su ono što čini ovaj ambijent monohromatskim. Unošenje topline pesak bež nijansom jastuka, umetninama koje se takođe poigravaju bež nijansama, kao i eksperimentisanje materijalima poput stakla i metala kombinovanih u klub stolu BJ-9395, malih dimenzija, je sve što je potrebno da se unese puno života u ambijent.U ambijentu sa ležajem COMO takođe vidimo kontrastne momente, a oni su uvek sjajan izbor kako bismo izbegli monoton izgled. Raznolikost i dinamika i u ovom ambijentu se postižu dekoracijom, maštovitom upotrebom tekstura, ali i atraktivnim oblicima koje nam u ovom slučaju daju klub sto BJ-2604 i klub sto BJ-2605, takođe u kombinaciji metala i stakla. Neizbežni detalji, prema savetima naših dizajnera enterijera su sobne biljke, ali i jastučići, korpice za odlaganje, sačinjene od specifičnih materijala i tekstura koje utopljavaju ambijent.Kao primer atraktivne TV police, koja može poslužiti i kao komoda za odlaganje, a koja se odlično uklapa u monohromatski ambijent je TV polica NOTE NTET231, koja svojom jednostavnim dizajnerskim konceptom odlično podržava ovaj stil. Ogledalo koje je segmentirano okvirima pravilniih linija doprinosi geometriji prostora i jednostavnosti, pa je izuzetan dekorativni, ali i praktični detalj preporučljiv za ambijente monohromatskog stila.U monohromatske eterijere svrstavaju se i oni građeni na kontrastu crno-belo, koji se neretko ublažavaju bojama, među kojima najčešće odluka pada na sivu. Isto tako crno-bela dekoracija je odličan izbor za sive ambijente.

Kao i svi stilovi u uređenju enterijera i monohromatski enterijeri vole osvetljenost, pa je preporuka naših dizajnera da koliko god smo u mogućnosti obezbedimo izvore prirodne svetlosti u ambijentima, ali i da pojačamo njegovu distribuciju ogledalima.

Možda su neki od nas naučeni da je životu sve crno-belo, ali mi verujemo da je izazovnije i plodonosnije verovati da je ponešto i sivo, a za neke možda i ružičasto. Verujemo da nije sve u kontrastima, balans je svima potreban.

+ Share this post

 

PREPORUKA

Estetika sreće - žuta boja u enterijeru

Uvek kada govorimo o uređenju enterijera, boja je nezaobilazna…

Eklektični stil - spoj nespojivog

Prijatnost boravka u ambijentima doma često se meri izborom…

(NE)BITNI DETALJI

Svesni činjenice da dom ne čine samo zidovi, podovi i krupni…

Idealni kutak za naše školarce

Uređivanje sobe za školarce je tema koja nam se nakako…

Urbani stil - Istančan šarm

Ukoliko sebe prepoznajete kao ljubitelja kosmopolitskog načina…

Pratite nas

Newsletter

Saznajte prvi! Prijavite se na Newsletter listu Forma Ideale