Estetika sreće - žuta boja u enterijeru

Estetika sreće - žuta boja u enterijeru

Uvek kada govorimo o uređenju enterijera, boja je nezaobilazna tema i nešto što okupira dosta pažnje kako dizajnerima enterijera, tako i nama koji želimo da adaptiramo prostor u kome živimo da bismo se u njemu osećali što srećnije i opuštenije.

Jedna od mogućnosti izbora boja koju možemo uklopiti u „estetiku sreće“ je žuta boja. Imajući u vidu ćinjenicu da je boja vitalni element za dekoraciju doma, treba joj dati u ambijentu dovoljno prostora kako bi rezultati našeg odabira zaista imali efekta. Ukoliko u ambijent unesemo žutu boju, dajemo mu radost i toplinu. Žuta je boja sunca, pa pored toga što nam okupira pažnju i daje energiju, ona na nas deluje i oslobađajuće.Ipak, kao i u svim drugim slučajevima, kada je boja u pitanju, moramo biti pažljivi. Nijedna boja u ambijentu nije dobra ako sa njom preteramo, tj. ako je ima previše u enterijeru. Ukoliko se opredelimo za zidove koji su u nekoj od žutih nijansi, preporuka je da nameštaj bude u nekoj neutralnoj boji, a ukoliko smo se opredelili za neutralne tonove zidova, onda je nameštaj u žutoj boji idealno rešenje.

Jedan od takvih primera je ambijent dnevne sobe sa ugaonom garniturom BELKANTO, koja odiše toplinom i mami osmeh na licu. Obogaćen detaljima poput jastučića, u tamnijim nijansama žute, zelene, pa čak i roze boje, ovaj komad nameštaja već na prvi pogled okupira našu pažnju.Ovakvi ambijeni, u kome je dominantan komad u nekoj od jačih boja, pa makar to bila „srećna“, sunčano, žuta boja, vrlo često se ublažavaju sitnijim nameštajem u svetlim drvo dekorima ili u beloj boji. Takav je balans u ambijentu koji nam prikazuju dizajneri enterijera Forma Ideale napravljen izborom klub stola BERT, ali i trpezarijskom stolicom PS-802, koja dnevnoj sobi svojim dekorom, ali i dizajnom daje osećaj lakoće i prozračnosti.Ukoliko nismo sasvim sigurni da li smo spremni za žutu boju kao boju zidova ili dominantnog komada nameštaja, onda je najbolje da je prepustimo dekorativnim momentima u ambijentu, a za osnovu odaberemo neku neutralnu boju, kao što je slučaj sa ambijentom u kome je ležaj NEW YORK. Prednost izbora ovakvog ležaja je u tome što je i dizajniran tako da u svom sastavu ima žute jastučiće, a ambijent možemo dopuniti još nekim detaljima. Naši dizajneri su se odlučili za fotelju G02 u neutralnoj boji, obogaćenu još jednim žutim jastukom, što ambijentu daje simetriju koja je potrebna zbog potpunijeg efekta.Ako se pak odlučimo za jedan sitniji komad nameštaja u žutoj boji, koji bi na pravi način privukao pažnju i izmamio osmeh, dizajneri predlažu izbor fotelje G01, koja se može pozicionirati i uz tamniji zid, a koja će postati naše drago mesto za odmor, kome ćemo se rado vraćati.

Kada smo okruženi bojama koje prijaju našim čulima, onda svi životni izazovi postaju lakši, pa onda nema razloga da ne odaberemo u ambijentima svog doma boje koje zrače radošću, a mi osetimo pravo značenje „estetike sreće“.

+ Share this post

 

PREPORUKA

Opustimo se i prepustimo jeseni

Kada razmišljamo o jeseni, prve asocijacije su nam najčešće…

VLOG - Industrijski stil "nedovršen", a savršen

U godini kada slavimo 25. rođendan, idemo korak dalje i…

Ambijent koji ostavlja bez daha

Pored toga što svi volimo da ambijenti našeg doma budu…

VLOG - Boje našeg doma

U godini kada slavimo 25. rođendan, idemo korak dalje i…

Eklektični stil - spoj nespojivog

Prijatnost boravka u ambijentima doma često se meri izborom…

Pratite nas

Newsletter

Saznajte prvi! Prijavite se na Newsletter listu Forma Ideale