Boho trpezarija

Boho trpezarija

Boemski ili boho stil ima dugu tradiciju, a njegove dominantne estetske karakteristike u uređenju enterijera potiču iz Francuske s kraja 18. i početka 19. veka i vezuju se za opušten, boemski način života. Odlike boho stila nekada i danas se delimično poklapaju.

Značajnije modifikacije ovaj stil je doživeo u vreme ekspanzije hipi stila 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, a onda i u poslednjim decenijama pod uticajem modernih entrijerskih stilova uređenja poput mediteranskog, skandinavskog ili minimalističkog.  U svakom svom pojavnom obliku boho stil asocira na bezbrižan, opušten, udoban enterijer, pun života, koji je oslobođen formalnosti i strogih pravila.

Veoma često se za konkretne stilove opredeljujemo u uređenju glavnih prostorija u domu, poput dnevne i spavaće sobe, ali ne napušta nas ni potreba da stilski ujednačimo ceo ambijent doma, posebno kada smo ljubitelji nekog stilskog pravca u uređenju enterijera. Ovoga puta dizajneri enterijera Forma Ideale nam daju savete i predloge kako da uredimo trpezariju u boho stilu i pre svega stavljaju akcenat na to da ovako stilizovan ambijent treba da bude odraz karaktera osoba koje tu žive.Što se tiče odabira boja kako za zidove, tako i za podove, ali i za krupan nameštaj dizajneri predlažu i tople i hladne boje, ali u pastelnim nijansama. Za izbor toplih nijansi najbolji su tonovi peska, dok je kod hladnih tonova najbolje birati pastelne nijanse plave boje i sivu.

Ovakav ambijent je odlično prikazan u enterijeru trpezarije manjih dimenzija koju čine trpezarijski sto DT 80X80 u kombinaciji sa trpezarijskim stolicama G501-2, kao i zidnom policom poput zidne police KENT ZP pogodne za izlaganje dekoracije koja je nezaobilazno obeležje boho stila.Ukoliko želimo da obogatimo ambijent boho kuhinje još nekim elementom, preporuka dizajnera je da to bude vitrina, bilo da je ona otvorena ili poluzastakljena, u minimalističkom, skandinavskom ili retro stilu. Ono što je važno je da ima dodatnog prostora za odlaganje autentičnih dekorativnih detalja, ali i da je  karakteriše potrebna toplina kao što je to slučaj kod vitrine PRESTO W1D.Idealna kombinacija za ambijente manjih dimenzija mogu biti i trpezarijske stolice HTC-118 u kombinaciji sa već pomenutim trpezarijskim stolom DT 80x80, koji čine sjajan spoj rustičnog i modernog u svetlim bojama i ostavljaju mnogo mogućnosti da se u ambijentu poigramo kombinovanjem dekoracija, floralnim ili geometrijskim motivima, različitim teksturama, a koji se mogu naći na jastucima, tepihu, posuđu ...

Detalji koji deluju neobrađeno i sirovo su posebno interesantni u ovim ambijentima, a tu je i neizostavno sobno bilje manjih ili većih dimenzija u zavisnosti od prostora kojim raspolažemo. Važno je da znamo da je boho stil bez zelenih, osvežavajućih, oaza, skoro nezamisliv.Već pomenute trpezarijske stolice HTC-118, možemo upotrebiti i za prostorno ležernije trpezarije, uz prostraniji sto poput trpezartijskog stola DOMUS 135x80, koji odlikuje privlačna kombinacija drvo i belog dekora. Uz kombinaciju drveta, metala, biljaka i različitih paterna i tekstura, dizajneri Forma Ideale ističu da su dekoracije napravljane od konopca ili npr. mornarsko uže, idealne za ovaj stil daće poseban šarm ambijentu ...

Boho stil je specifičan po mnogo čemu, a jedna od njegovih glavnih karakteristika je da mu možemo dodati sve ono što nam stvara osećaj opuštenosti, bezbrižnosti i topline, jer na tim osobinama i jeste zasnovan ovaj stil. Nekada je potrebno zaobići svaku formalnost i stilske standarde, jer na kraju, dom nisu zidovi bojeni po strogim pravilima, niti stroga pravila, uopšte. Naš dom smo mi, a u tom domu je važno da bude ono što će nam dati osećaj podržanosti u našoj istinskoj prirodi.

+ Share this post

 

PREPORUKA

Eklektični stil - spoj nespojivog

Prijatnost boravka u ambijentima doma često se meri izborom…

(NE)BITNI DETALJI

Svesni činjenice da dom ne čine samo zidovi, podovi i krupni…

Idealni kutak za naše školarce

Uređivanje sobe za školarce je tema koja nam se nakako…

Urbani stil - Istančan šarm

Ukoliko sebe prepoznajete kao ljubitelja kosmopolitskog načina…

Ambijenti za dobro raspoloženje

Prateći razna pravila u uređenju enterijera, želeći da „po…

Pratite nas

Newsletter

Saznajte prvi! Prijavite se na Newsletter listu Forma Ideale